Voetschimmel heeft in de volksmond de naam zwemmerseczeem en is erg besmettelijk. Het is eigenlijk verwarrend omdat het geen eczeem is. Het is namelijk een schimmelinfectie. Een voetschimmel infecteren de buitenste laag van de huid en soms ook de nagels. Een voetschimmel zorgt ervoor dat de huid irriteert en jeukt. Het is vaak een schilfering en kloofjes tussen de tenen en bij de voetranden. Het kan ook voor jeukende blaasjes zorgen op de voetzolen. Het veroorzaakt een overgevoeligheid. De nagel kan ook infecteren. Het zal dan geel en groen worden en wat donkerder zijn. De nagel kan ook dikker worden en de huid gaat schilferen.
Vooral bij racefietsers die in clubverband fietsen en dus regelmatig samen een kleedkamer opzoeken komen voetschimmels voor. Ook diegenen die samen gaan spinnen op voorbereiding van het seizoen in de sportschool leren snel hoe besmettelijk deze schimmel is.
Hoe krijg je een voetschimmel?
Een voetschimmel is besmettelijk. Je krijgt het doordat je in contact komt met de huidschilfers van iemand anders. Bij zwembaden, douches en in de kleedkamers van sportaccommodaties kun je het krijgen. Ook in de sauna kun je het krijgen. Schimmels houden van vochtige en donkere ruimtes. Een sport- of racefietsschoen is daarom een ideale plek voor de voetschimmel.
Hoe kom je er vanaf?
Het is natuurlijk prettig om het snel en goed te behandelen. Er zijn crèmes van Scholl, zalven, sprays en ook poeders om je te helpen. Zalf is goed voor de droge huid en crème voor de normale en vochtige huid. Spray is goed voor de blaasjes waar wat vocht uitkomt. Breng het tot twee centimeter rondom de plek aan. De schimmel zit vaak ook op de plekken die je niet ziet. Het strooipoeder is goed om in de schoenen en sokken te doen om niet opnieuw besmet te raken. Stop pas met de behandeling tot het helemaal over is.
Het is niet erg om het wat langer door te smeren en te behandelen. Als de voetschimmel niet verdwijnt is het goed om naar de huisarts te gaan. Helemaal wanneer de nagels ook besmet zijn. De huisarts kan een tablettenkuur voorschrijven.
Enkele tips
Het is goed om de voeten iedere dag met weinig zeep of zelfs geen zeep te wassen. Gebruik geen desinfecterende zeep. Spoel bij het gebruik van zeep alle resten goed weg. Droog de voeten dan goed af en vergeet de plekken tussen de tenen niet. Gebruik alleen je eigen droge handdoek. Doe wat talkpoeder tussen de tenen. Doe iedere dag schone sokken en kleding aan en wissel ook na het sporten. Gebruik daarnaast goed ademende schoenen. Draag slippers in de zwembaden en in sportruimtes. Je voeten zullen je dankbaar zijn.