Shimano groepen

Shimano is een van de grootste leveranciers wat betreft racefietsonderdelen, en dan met name de bewegende onderdelen, ook wel een groep genaamd. De grootste concurrent van Shimano op het gebied van onderdelengroepen is Campagnolo. Over het algemeen zijn de groepen van Shimano net wat goedkoper, en daarom meer gebruikt door de recreatieve fietser.
De Shimano groepen op een rijtje

Dit betekent niet dat de Shimano groepen onderdoen voor die van Campagnolo. Allebei de leveranciers hebben namelijk hun groepen onderverdeelt in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. De kwaliteitsklassen van Shimano hebben we hieronder op een rijtje gezet, van hoog naar laag. Tussen de haakjes ziet u dingen staan als 8-speed, dit houd in hoeveel tandwielen er achter zitten. Een 8-speed groep is dus een groep met met 8 tandwielen achteraan. Hoe meer tandwielen achteraan, hoe meer versnellingen er zijn. Dit heeft ook zijn uitwerking op de prijsklasse, zo worden 10-speed groepen bij Shimano enkel in de duurdere groepen geproduceerd.

  • Dura Ace Di2
  • Dura Ace (10-speed)
  • Ultegra (10-speed)
  • 105 (10-speed)
  • Tiagra (9-speed)
  • Sora (9-speed)
  • 2200/2300 (8-speed)
  • A050

Normale en triple groepen

De Shimano groepen kunnen niet alleen op tandwielen achteraan worden onderscheiden, ook het aantal tandwielen vooraan verschilt. Zo zijn er gewone groepen, met 2 tandwielen vooraan, en triple groepen, met 3 tandwielen vooraan. Triple groepen zijn over het algemeen wat duurder, en zorgt voor een wat zwaardere fiets. Het voordeel van een triple groep is bijvoorbeeld het makkelijker bergopwaarts fietsen doordat er op een lagere weerstand gefietst kan worden dan met normale groepen.

Het verschil tussen Shimano en Campagnolo

Het grote verschil tussen de Shimano groepen en de Campagnolo groepen is de manier waarop er geschakeld wordt. Bij Shimano groepen gebeurt dit door de rem naar binnen toe te draaien. Dit heeft als risico dat het kan gebeuren dat u de rem verwisselt met het schakelen met het gevolg dat u remt wanneer dit niet de bedoeling is. Afschakelen bij een Shimano groep gebeurt met een hendel achter de rem, welke bij Campagnolo groepen gebruikt word voor het opschakelen.