Wielrennen is het allermooiste wat er is. Als klein jongetje vond ik fietsen al geweldig. Mijn vader was enthousiast wielrenliefhebber en pakte vaak zijn racefiets. Het gevaar, de snelheid, de ultieme balans houden en meerdere dingen tegelijk doen. Hoe ouder ik werd hoe meer ik de wielersport leerde waarderen. Het werd tijd dat ik ook een racefiets kopen ging. Maar wat is er nou eigenlijk belangrijk bij het vinden van de perfecte fiets?
Weet wat u wil
Het allerbelangrijkste is dat u weet wat u wil. Voordat u weet wat u wilt moeten we de opties die er zijn uiteenzetten. Laten we beginnen met het uitleggen van de definitie racefiets: een fiets die wordt gebruikt voor wielerwedstrijden. Hoe lichter een fiets, hoe sneller u kan. Er zijn verschillende soorten racefietsen zoals deze tabel hieronder verduidelijkt:
[table caption=”Verschillende soorten racefietsen:” width=”700″ colwidth=”30|30|100″ colalign=”center|center”]
Soort fiets:,Gebruik:,Bijzonderheden:
Racefiets, Weg, Kan worden geoptimaliseerd worden voor verschillende doeleinden
Baanfiets, Baan, Geen remmen en versnellingsapparaten. Een vast tandwiel op de achternaaf.
Veldfiets, Veld, Andere remmen en noppenbanden (breder). Langere achtervork.
Mountainbike, Ruw terrein, Nog bredere noppenbanden. Ander design met een recht stuur en vering.
[/table]
Wanneer zit u goed op een racefiets?
Om zo effectief en optimaal mogelijk te kunnen presteren op de racefiets moet er zo weinig mogelijk luchtweerstand zijn. De houding van het lichaam tijdens het fietsen is dus erg belangrijk. Als u een racefiets kopen gaat is het dus van belang dat alle lichaamsmaten bij de fiets passen. Het meest belangrijk zijn: de lichaamslengte, binnenbeenlengte, romplengte, schouderbreedte en de schoenmaat.
Om te meten of een racefiets goed bij u lichaam past worden er in het algemeen 3 regels gehanteerd:
- 68% van de binnenbeenlengte is de framehoogte van de fiets
- 108% van de binnenbeenlengte is de ideale zithoogte
- Het stuur moet dezelfde breedte hebben als de schouders
Ook het gewicht is van belang bij het kopen van een racefiets. Als u zwaarder bent dan 80 kg heeft u waarschijnlijk ook een zwaarder type fiets nodig. Deze zijn iets duurder.
Framemaat berekenen
Een perfecte framemaat is makkelijk te berekenen. Het is gebaseerd op uw binnenbeenlengte. Deze berekent u middels een eenvoudige formule:
(de lengte van uw hak tot uw kruis) x 0.68
Ter voorbeeld: iemand van 1.88 met een beenbinnenlengte van 90 cm heeft dus een framemaat van 61. (90 x 0.68) In onderstaande tabel staan de meest voorkomende lichaamslengtes. Bij twijfel kunt u beter een kleinere framemaat kiezen dan een grotere.
[table caption=”Uitkomsten tabel framemaat:” width=”700″ colwidth=”40|40|40″ colalign=”center|center|center”]
Lichaamslengte, Geschatte binnenbeenlengte, Framemaat
165 cm,76 cm,51
168 cm,77 cm,52
171 cm,79 cm,53
174 cm,81 cm,55
177 cm,82 cm,55
180 cm,84 cm,57
184 cm,86 cm,58
187 cm,88 cm,59
190 cm,91 cm,61
194 cm,93 cm,63
196 cm,94 cm,63
[/table]
Zadelhoogte berekenen
Om geen blessures op te lopen tijdens het wielrennen is een goede zithouding en de hoogte van het zadel erg belangrijk. Om de zadelhoogte te berekenen kunnen we 2 regels hanteren:
- Het been moet net niet gestrekt zijn als de voeten op de pedalen staan. Het pedaal moet overigens strak naar beneden wijzen.
- De knie moet precies recht boven het pedaal staan als de trappers horizontaal zijn.
Om de afstand van het stuur tot de zadel te berekenen moet u met de ellebogen tegen de punt van het zadel leunen. Het horizontale deel van de stuurpen, de voorsprong, moet halverwege uw wijsvingers staan.
Frame soorten
Waar vroeger nog staal gebruikt werd voor het frame is aluminium nu in de opkomst. Een aluminium frame in de combinatie met carbon of titanium is het beste van 2 werelden. Carbonframes komen ook steeds vaker voor en heeft de eigenschappen dat het licht en comfortabel is. Deze types zijn wel een stuk duurder dan aluminium of staal. Veel mensen nemen carbon onderdelen (voorvork) op de fiets om niet de volle prijs voor een carbon frame te betalen. Titanium is nog duurder dan carbon en heeft de goede eigenschappen dat het erg lichte en stijve frames zijn. De frames roesten niet waardoor uw racefiets lang mooi blijft. Magnesium heeft betere eigenschappen dan aluminium (het is 35% lichter) en kan veel energie absorberen. Helaas zijn deze framesoorten erg gevoelig voor roest en worden ze daarom nauwelijks meer gemaakt.
De onderdelengroep
Als u een racefiets kopen gaat moet u ook op de onderdelengroep letten. Dit zijn alle bewegende delen van de fiets. Onderstaand plaatje geeft de onderdelen aan.
Afbeelding: Racefiets Wikipedia
De twee bekendste leveranciers van deze onderdelen zijn Shimano en Campagnolo. Het amerikaanse bedrijf SRAM heeft ook onderdelen voor alle racegroepen. Andere merken zijn: FSA, Mavic, Specialites T.A., Stronglight, Ofmega, Miche en Modolo.
Kwaliteit is duurzaamheid
Wilt u lang met uw fiets doen en duizenden kilometers maken, dan is de kwaliteit van de onderdelengroep erg belangrijk. De onderdelengroepen van de beter merken leveren u langer plezier op.
Budget
Nu u zo ongeveer weet wat voor racefiets u moet hebben en waar u op moet letten is het budget een factor die zeker meespeelt bij het kopen van een racefiets. Startende wielrenners willen waarschijnlijk minder uitgeven aan een fiets dan iemand die al wat langer fietst. Goede racefietsen voor beginners zijn Cube Peloton of een Cannondale CAAD8. Deze fietsen zijn echter voor mensen onder de 80 kg. Als u iets meer weegt is een Shimano Tiagra een goede optie.
Prijs van een racefiets
Als je een racefiets kopen gaat is het van belang om al deze punten in ogenschouw te nemen. Begint u net met fietsen dan is het misschien verstandig om te kijken naar een 2dehands racefiets met de juiste framemaat zodat u geen blessures krijgt. Een oudere fiets heeft vaak oudere onderdelen die minder schakelen. Vaak zijn er geen trappers met kliksysteem. Wilt u het direct goed aanpakken dan bent u iets meer geld kwijt, maar heeft u wel een fiets die bij u past. Aan het eind van het seizoen kunt u vaak bij een racefietsen leverancier oudere modellen voor goedkope prijs op de kop tikken.