Racefiets groepen

De onderdelengroep van een racefiets bestaat uit alle bewegende onderdelen aan de fiets, zoals de derailleurs, trapas, pedalen, remmen, verstellers, balhoofdstel, naven en casette. De kwaliteit van de groep bepaalt voor een groot deel hoe de fiets aanvoelt, hoe lang deze meegaat en de hoeveelheid onderhoud die een fiets vereist. Racefiets groepen zijn er in veel verschillende prijs- en kwaliteitsklassen en is, naast het frame, misschien wel het belangrijkste aandachtspunt als u een racefiets kopen gaat.

Racefiets groepen leveranciers

De meeste racefietsen worden tegenwoordig geleverd met groepen van Shimano of Compagnolo. Tot voor kort hadden deze twee leveranciers een monopolie als het op racefiets groepen aankwam. Sinds de komst van SRAM is daar wat verandering in gekomen.

Groepen per producent

Shimano, Compagnolo en SRAM leveren verschillende, en toch vergelijkbare groepen voor de racefiets. Sommige groep onderdelen zijn zelfs compatibel met elkaar. Groepen worden door de leveranciers ingedeeld in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen, waardoor ze zich kunnen richten op zowel de recreatieve wielrenner als de professionele wielrenner.

Hoe weet u nou met welke onderdelengroep een racefiets afgemonteerd is? Simpel, vaak zit de naam van de groep in de naam van de fiets verwerkt. Zo is er bijvoorbeeld de Ideal Delta Ultegra of de Prorace Electra Campagnole Veloce. In dit geval zijn Ultegra en Veloce de namen van de onderdelengroep (Shimano Ultegra en Campagnole Veloce).

Er zijn uiteraard ook fietsen waarbij de naam van de groep niet terug te vinden is in de naam van de fiets. In zo’n geval is het handig om bij de specificaties van de racefiets te kijken. Vermeld de aanbieder van de racefiets er niet bij met welke onderdelengroep de fiets is afgemonteerd vraag hier dan om. Koop geen fiets wanneer u niet weet met welke onderdelengroep deze is afgemonteerd.

  • Lees hier meer over Shimano groepen, Campagnolo groepen en de SRAM groepen