Racefiets frame

Het frame van een racefiets word tegenwoordig vooral gemaakt van staal, aluminium of carbon. In principe is een carbon frame het sterkst, en tegelijkertijd het lichtst van gewicht. Toch zullen de meeste racefietsen die u buiten ziet rijden een aluminium frame gebruiken. Dit om de simpele reden dat er aan een carbon frame ook meteen een flink prijskaartje hangt.

Om u te helpen met het kiezen van een frame voor een racefiets geven we u hieronder een kort overzicht van de verschillende racefiets frames.

Aluminium frames

Aluminium frames worden het meest toegepast buiten, en voldoen vaak ook prima voor de recreatieve racefietser. In onderstaand artikel over deze racefiets frames gaan we dieper in op de verschillende voordelen en nadelen.

  • Lees meer over de voor- en nadelen van aluminium frames

Carbon frames

Een racefiets frame van carbon is op dit moment het lichtste frame dat er is, maar het is dan ook een stuk duurder dan de andere framematerialen. In onderstaand artikel over carbon frames zullen we een afweging maken of het prijskaartje dit verschil in gewicht en sterkte nou echt waard is.

  • Meer over carbon frames

Andere frame materialen

Er zijn nog veel meer materialen waar racefiets frames tegenwoordig van gemaakt worden, zoals staal en titanium. Toch zijn deze erg in populariteit aan het afnemen, en maken ze plaats voor de frames van aluminium, carbon of een combinatie van deze twee.

Framemaat

Niet alleen het materiaal van het frame wat u koopt is belangrijk, de framemaat is net zo belangrijk. U kan op een racefiets rijden met een carbon frame, maar als deze 2 maten te klein is rijd u nog steeds erg oncomfortabel en riskeert u zelfs blessures. Daarom is het belangrijk te weten welke framemaat u nodig bent. Dit kunt u makkelijk berekenen aan de hand van onderstaande tabel en formule.

Als u de perfecte framemaat wilt weten voor uw nieuwe fiets moet u uw binnenbeenlengte opmeten. De binnenbeenlengte kunt u uitrekenen door de afstand te meten tussen uw kruis en de grond. U dient uw voeten 15 centimeter uit elkaar te hebben en geen schoenen te dragen. Nu u deze lengte weet kunt u de framemaat berekenen aan de hand van deze formule:

de binnenbeenlente x 0.68 is de ideale framemaat voor een racefiets.

Ter voorbeeld: iemand van 1.76 met een beenbinnenlengte van 81 cm heeft dus een framemaat van 55. (81 x 0.68) In onderstaande tabel staan hebben we u al een beetje geholpen door de lichaamslengtes in te vullen die vaak voorkomen. Als u twijfelt over de maat van uw racefiets kunt u beter voor een framemaat kleiner kiezen dan groter. Wilt u het zeker weten? Stap dan een racefiets winkel in en bekijk welke maat het beste voor u is.
[table caption=”Uitkomsten tabel framemaat:” width=”700″ colwidth=”40|40|40″ colalign=”center|center|center”] Lichaamslengte, Geschatte binnenbeenlengte, Framemaat
165 cm,76 cm,51
168 cm,77 cm,52
171 cm,79 cm,53
174 cm,81 cm,55
177 cm,82 cm,55
180 cm,84 cm,57
184 cm,86 cm,58
187 cm,88 cm,59
190 cm,91 cm,61
194 cm,93 cm,63
196 cm,94 cm,63
[/table]