Elektrische racefiets: voordelen

We worden tegenwoordig doodgegooid overal met de e-bike. Veel spotjes op TV, advertenties in kranten, online. Steeds meer mensen bezitten een e-bike. De prijzen zijn niet meer zo torenhoog als in het begin, al kunnen de prijzen zeker nog lager. Veel mensen wachten daar nog op, de aankoop van een elektrische fiets is voor veel mensen nog immer een slok op de borrel. Enfin, het is wel de verwachting dat elektrische fietsen de komende jaren in prijs verder zullen dalen zodat iedereen er zich eentje kan veroorloven.

Met name op e-racefiets vlak liggen de prijzen nog veelal boven de 1500 Euro helaas. Is dit het waard? Dat willen we bespreken en evalueren in dit artikel.

Een elektrische racefiets kent in principe veelal dezelfde voordelen als een reguliere e-bike. Wanneer het even tegenzit buiten met tegenwind. Je bent de vorige avond wezen stappen en hebt een kater maar wilde toch gaan fietsen. Dan is het fijn dat je extra ondersteuning kunt genieten. Een trainingssessie met ondersteuning is alsnog vele malen beter dan helemaal geen trainingssessie. Dus als jij je beroerd voelt op een dag dat je zou moeten trainen en je zou normaliter de fiets laten staan en Netflix kijken lui op de bank, maar in plaats daarvan pak je de elektrische racefiets dat is alsnog pure winst ons inziens.

Verder zijn er mensen. Wellicht senioren. Of mensen die om wat voor reden dan ook niet maximale performance (meer) kunnen halen die graag mee zouden blijven rijden met bijv. een vriendengroep. Met name voor de gezelligheid of te genieten van buiten rijden. Maar de kracht niet meer hebben om op volle snelheid op eigen kracht bij te benen. Voor die groep mensen is de elektrische racefiets met name een gouden greep.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Een elektrische fiets mag niet harder dan 25 KM per uur (bron: fastfuriousscooters.nl). Daarbij de prijs dus, die is nog ietwat te hoog, en voor racefiets liefhebbers met minder budget voor handen is het een kostbare aankoop. Tevens mogen deze fietsen natuurlijk nimmer gebruikt worden voor wedstrijden, dit is vals spelen maar dat had je wellicht zelf ook wel begrepen. De fiets is dus louter voor trainen of plezier tochten. Racefietsen die elektrisch zijn aangevoerd vanwege de hoge prijzen zijn verder een geliefd object voor het dievengilde dus onder geen beding buiten laten staan, altijd binnen in de schuur of waar dan ook stallen.