Aluminium frames

Van alle racefietsen die u buiten ziet rijden is de kans groot dat 75% van deze een aluminium frame heeft. Aluminium is een stuk minder sterk dan bijvoorbeeld staal, maar heeft als voordeel dat het ook veel lichter is. Aluminium frames hebben vaak een erg grote buisdiameter, met een holle buis. Dit is omdat de stijfheid van de buis erg toeneemt naarmate de buisdiameter groter word. Zo kunnen aluminium frames toch erg sterk zijn en tegelijkertijd hun gewichtsvoordeel ten opzichte van stalen frames behouden.

Let op met het kopen van tweedehands racefietsen

Frames van aluminium komen voor in een grote verscheidenheid van prijs- en gewicht. Sommige goedkope frames zijn zelfs nog zwaarder dan hun stalen variant. Gaat u een tweedehands fiets kopen met een aluminium frame? Houd er dan rekening mee dat de eerdere generaties racefietsen met een aluminium frame ‘zwiepten’. Dit kwam door de lage zijdelingse stijfheid en is vooral een probleem wanneer u wat steviger bent.

Eerst is dit geprobeerd op te lossen door extra materiaal in de buizen te verwerken, waardoor de buizen een dikkere wand kregen en een groot gedeelte van het gewichtsvoordeel tegenover stalen frames verloren ging. Later is dit opgelost door de diameter van de buis te vergroten. Dit is waarom aluminium frames tegenwoordig erg zwaar ogen. In werkelijkheid valt dit erg mee doordat de holle buis een geringe wanddikte heeft.

Wanneer kiezen voor aluminium?

Als u een beginnende racefietser met een beperkt budget bent dan is een aluminium frame een goede optie. Een racefiets frame van carbon is erg prijzig voor een beginner die net komt kijken en nog niet helemaal weet of de sport iets voor hem/haar is.

Best of two worlds

Een goede, betaalbare oplossing voor mensen die toch voor carbon willen gaan is een aluminium frame met een voorvork van carbon! Dit kan een mooie gouden middenweg zijn. De meeste racefietsen uit ons aanbod hebben zo’n frame.

Nieuwsgierig? Bekijk nu alle racefietsen uit ons aanbod!